2005. február havi archívum

Fertőd-Eszterháza, Esterházy-kastély, Haydneum revitalizációs projektjének állásáról

2005. február 21. hétfő

A Műemlékek Állami Gondnoksága 2001-ben kormányhatározat alapján vette a kastélyegyüttest vagyonkezelésbe a teljes fizikai és szellemi rehabilitáció elvégzésének feladatával.

A kutatási, előkészítési munkák 2002 májusában kezdődtek meg, a pénzügyi források megnyitásával a rekonstrukció folyamata felgyorsult. A két év együttes beruházási kerete közel egymilliárd forint volt.

2003 nyarán indult be a kivitelezés, aminek eredményeképpen a 2004-es őszi fesztiválra megújult a díszudvar ( a főépületen a tetőcsere teljes egészében, külső közművek teljes cseréje, díszudvari homlokzat teljes felújítása, kovácsoltvasak, faragott kőelemek teljekörű restaurálása, nyílászárók cseréje, a díszvilágítás kiépítése, a kastély mintegy egyharmad területén a központi fűtés kiépítése, az együttes területén a szennyvízcsatorna kiépítése, amely a szomszédos önkormányzati épületek rákötésének lehetőségét is biztosítja, díszudvar előkészítése a tavaszi ültetésre, stb). Ezzel a vendégfogadás szempontjából legkritikusabb részen az első és nagyon látványos lendülettel túljutottunk. A rekonstrukciós munkák alatt a kastély folyamatosan fogadta a látogatókat. A látogatószám az európai és országos tendenciákkal ellentétben nem csökkent.

Tovább »

Bíborban született

2005. február 21. hétfő

Az a fejedelmi udvar, amelyet a kortársak által Fényesnek nevezett Esterházy I. Miklós herceg Eszterházán a XVIII század második felében létrehozott, messze kiemelkedett a korabeli európai fejedelmi udvarok közül. A 2001-ben megindult revitalizáció ennek a kornak a fizikai, szellemi helyreállítását célozta meg.

A falkutatás, amely a korabeli homlokzati színezést volt hivatott tisztázni igen meglepő eredményre vezetett. Az első korszakból előkerült terrakotta színek keverékéből összeálló színhatásra ma azt mondanánk, hogy ez a hatalmas épület bizony rikító piros volt. Abban a korban ez egyáltalán nem volt meglepő, hiszen a barokk nagyon bátran használta a színeket. Akkor tájt a bécsi Schönbrun kastély is piros volt, és a mi hercegünk, aki nem a szerénységéről volt híres, hiszen tőle származik az a mondás, hogy ?amit a császár megtehet azt megtehetem én is?, a bécsi kastélyt látva könnyen festethette a sajátját ugyanolyanra.
Tovább »