2006. január havi archívum

Apolló palotája

2006. január 22. vasárnap

Befejeződött az Apolló terem Mildorfer freskójának restaurálása. Jelenleg a restaurátorok a freskót körülvevő kivételes szépségű stukkó felületet restaurálják, amely jónéhány meglepetéssel szolgált a szakemberek számára is.

A tisztítási munkák közben kiderült, hogy a stukkók nem egyszínű arany felülettel készültek, hanem a császári udvar stukkátorai váltakozva alkalmazták az arany többféle árnyalatait és az ezüstöt a stukkókon ami még pompásabbá, gazdagabbá teszi az amúgy is mozgalmas felületet. A restaurátorok most visszaállítják Apolló palotájának eredeti színvilágát, amit a későbbi korok helyreállításai lepurítottak.

A freskót Pintér Attila, a Mildorfer freskók legkiválóbb hazai restaurátora, a stukkófelületet ifj Madarassy Walter, a világhírű szobrászdinasztia legfiatalabb tagja restaurálta, akinek nevéhez több tucat köztéri szobor, többek között a millenniumi emlékmű királyszobrainak, valamint templomok, könyvtárak restaurálása fűződik.

Az Esterházy képtár festményei Eszterházán

2006. január 22. vasárnap

A decemberben megnyílt kiállításra megérkezett az Esterházy képtár első két darabja a Szépművészeti Múzeumból.A látogatók a földszinti hercegi lakosztály zeneszalonjában csodálhatják meg a restaurált festményeket.

A két festményt korábban redkívül rossz állapotban raktárban tárolták. A Műemlékek Állami Gondnoksága és a Szépművészeti Múzeum együttműködésének eredményeképpen
az Eszterházára látogatók nyáron már közel ötven festményben gyönyörködhetnek a kastély termeiben.

Esterházy V. Miklós herceg emlékezete

2006. január 22. vasárnap

Fertőd-Eszterházán az Esterházy kastély földszinti hercegi lakosztályában Miklós napon kiállítás nyílt, amely Esterházy V. Miklós hercegnek állít emléket, az általa valamikor lakott termekben. A XIX.-XX. szd. fordulóján a kastélyban élt hercegi párhoz kötődik Eszterháza második fénykora.

Miklós herceg maga vette kezébe birtokai irányítását és a házarpár rövid tizenkét év alatt megszilárdította a a hercegi család anyagi helyzetét. A kiállításon több személyes tárgy is helyet kapott, a hercegi család, továbbá a Soproni Múzeum és a győri Xantus János Múzeum jóvoltából.