2007. január havi archívum

Reneszánsz festmények érkeznek tavasszal Ozorára

2007. január 31. szerda

A Szépművészeti Múzeum és a Műemlékek Állami Gondnoksága együttműködésének keretében reneszánsz festmények érkeznek az ozorai várkastélyba.

A festmények eddig raktárban álltak, mivel leromlott állapotuk nem tette lehetővé a bemutatásukatt. A Műemlékek Állami Gondnoksága megbízásából a hat pompás, nagyméretű festmény restaurálását a Szépművészeti Múzeum kiváló restaurátorai végzik el. A felújított festmények tavasztól díszitik Ozorai Pipo várának termeit.

A bécsi Collégium Hungaricumban mutatkozik be a Műemlékek Állami gondnoksága Magyar Örökség című kiállítása

2007. január 13. szombat

A firenzei Ufizzi Palota után a Magyar Kultúra Napjá-hoz kapcsolódóan a bécsi Collégium Hungaricumban mutatkozik be a Műemlékek Állami Gondnoksága “Magyar Örökség egy építész és egy szobrászrestaurátor keze munkája nyomán” című angol és német nyelvű kiállítása. A kiállított elegáns tablókon a legszebb magyar kastélyok mellet templomok, népi emlékek láthatók, mind mind a magyar történeti építészet remekei. A kiállítás 2007 március 23-tól két hétig látogatható.

Sisa Béla Koós Károly díjas építész örökségmentő munkássága nyomán több száz népi építészeti emlék újult meg országszerte, szinte nincs az országnak olyan települése ahol ne találkoznánk általa helyreállított épülettel.

A híres szobrászcsalád legfialabb tagja, ifj Madarassy Walter munkálkodása nyomán újultak meg a milleniumi emlékmű királyszobrai, Erzsébet királyné és Szent Imre herceg szobra, a csodaszép kalocsai püspöki könyvtár aranyterme, a szentgyögyvölgyi református templom belső tere, a nádasdladányi Nádasdy kastély Ősök Csarnoka,a fertődi Esterházy kastély páratlan szépségű kovácsoltvasai, Apolló termének stukkói, és még szinte megszámlálhatatlan templombelső és más emlékek.

A két alkotó közös jellemzője, hogy bár a szabad művészetek igen kiváló mesterei, mindketten az elődök nagyszerű munkáinak megmentésén, átmentésén munkálkodnak, a ma tolakodó világában igen ritka, tiszteletreméltó alázattal.