Németbánya - A bakonyi dinoszauruszok

nametbanya-bakonydraco1

Az utóbbi évtizedek legnagyobb, nemzetközi viszonylatban is jelentős őslénytani szenzációja kötődik Németbányához. A falu fölötti iharkúti földek már eddig is több, itt azonosított dinoszauruszt adtak hozzá az őslénytan tudományához.  A valamikori iharkúti bauxitbánya területe hatalmas mennyiségben tartalmazza immár hozzáférhetően a nyolcvanötmillió évvel ezelőtti élővilág tanúit. A terület, az itt föllelt ősmaradványok okán már nemzetközi ismertségre is szert tett. A több mint tíz éve folyó kutatás, a tudományos és ismeretterjesztő könyvek kiadása, valamint a számtalan megjelent itthoni, és nemzetközi tudományos

publikáció után elérkezett az idő, hogy a bakonyi dinoszauruszok kilépjenek a széles nagyközönség elé, és bekerüljenek a turizmus vérkeringésébe.

Németbányát, ezt a Bakony erdeinek ölelésében fekvő bájos zsáktelepülést német telepesek alapították, amely azóta is a magyarországi svábság emblematikus helye. Mára a terület jelentős része - ökológiai állapota miatt is - NATURA 2000 védelem alatt áll, része a Bakony-Balaton UNESCO globális Geopark területének. A megfáradt utazó Bakonyjákó felől érkezve a valamikori iharkúti útelágazásnál éri el a projekt fogadóbázisát. A látogatókat személygépkocsi, és buszparkolók fogadják. A parkoló terület védett részében, a patak partján kerül elhelyezésre a lakóautók fogadására alkalmas,  kellemes dokkoló hely, ahol elektromos áram és vízvételi helyek, illetve biztonságos szennyvízürítésre megfelelő csatlakozások állnak rendelkezésre a XXI-ik század nomádjainak. A szelíden csörgedező patak mellett a biciklivel érkezőket zárt biciklitárolók, mellékhelyiségek, zuhany, pelenkázó, szerviz műhely fogadja majd. A parkolók mellett dínókat idéző játszóterek, foglalkoztató helyszínek, pihenő területek, tűzrakó helyek, grill asztalok,   fűszernövény ágyások létesülnek. Itt kerülnek elhelyezésre az ásatási területen azonosított dinoszauruszok életnagyságú, nemes anyagból készült szobrai.

Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanon elhelyezendő, modern, akadálymentes, napelemekkel felszerelt, és megújuló energiával működő fogadóépületben kialakításra kerül egy étterem-kávézó, ajándéküzlet, attraktív, interaktív kiállítási terek, vetítő terem, múzeumpedagógiai foglalkoztató. A látogatók itt ismerkedhetnek meg a terület nyolcvanötmillió évvel ezelőtti sziget élővilágával, virtuális barangoláson vehetnek részt. A projekt keretében táblagépre, okos telefonra letölthető interaktív tartalmak, játékok készülnek, amelyek segítségével a látogatók végigjárhatják a projekt helyszíneit, és magukkal vihetik, későbbiekben is felidézve az élményeket. A programokat képzett idegenvezető-múzeumpedagógusok vezetik.

Pihenés, az élménnyel való feltöltődés után folytathatják a látogatók az utat akár gyalog, akár kisvonattal a település központja felé. Az utat a világháború után, a kitelepített német családok által állított gyönyörű keresztek kísérik. A piazzaként, közösségi térként, találkozóhelyként kialakított főtéren áll a kitelepített németek emlékére állított kápolna. Ennek környezetében kerül kialakításra a német tájház-emlékház, végre méltó körülmények között mutatva be az itt élő nemzetiség életét, mindennapjait. Az épület előtt kerül fölállításra a kitelepítettek szoborcsoportja. A épület információs pontként is szolgál majd, ahol a látogatók a környék  programjairól is tájékozódhatnak. Az épület alkalmas lesz a helyi, környékbeli termékek bemutatására, kóstolására, eladására  Már a piazzán is megjelennek, és végigvezetnek a dínó arborétumig azok a növények, amelyek mai utódai a több millió évvel ezelőtt itt élt flórának. Az arborétum ösvényein sétálva a látogatók valóságban is átélhetik a több millió éves valamikori sziget hangulatát.

A falu főutcáján végighaladva,- ami az országos Kék Túra útvonala is - jutnak el a kutatóbázisig, ahol természetes valójában láthatják, megélhetik a kutatás és felfedezés embert próbáló, fáradságos munkafolyamatát. Itt történik a kutatói terepmunka második fázisa. A leletmosás, első szortírozás, és a feldolgozás bizonyos fázisai. Az itt zajló látogatások a kutatók, ásatásban részt vevő egyetemi hallgatók közreműködésével történnek.

A bánya területén - a körülmények miatt - az ásatások helyszínének megtekintése kutatók vezetésével lehetséges az évente több alkalommal, meghirdetett,  nyílt napokon. A kilátóból védett körülmények között lehet rálátni a hatalmas bányagödör belsejében lévő „dínóbölcsőre”, a valamikor itt elhelyezkedő, folyók körbefolyta  szigetre.

A projekt megvalósítása esetén a környező térség motorja lehet. Turisztikai attrakcióként, vonzerőként a munkahely teremtésen túl gerjesztően hat a környező települések,  és a térség turisztikai szolgáltatásaira, így a vendégéjszakák számának emelkedésére, a költési kedv növekedésére. Gazdasági fejlődést generál a helyi termékek iránti igény növelésével. Szoros együttműködést épít ki a környező települések között. A kutatás előrehaladásával ismertsége nemzetközi turisztikai attrakcióvá teheti.

Megjegyzés