Bugac, Aranymonostor- integrált fejlesztési projekt

A Kecskemét közelében található bugaci és monostori földek gazdagon tartalmazzák ősi múltuk jelentős maradványait egészen a szarmatákig, avarokig, honfoglaláskori Árpád-népekig visszamenőleg. Bugac Péter monostora Árpád-kori bazilikája különösen jelentős szerepet játszott korában, bizonyítják a jelenleg is zajló régészeti feltárás folyamatosan előbukkanó elképesztő kvalitású és gazdagságú leletei. A Szent Péternek szentelt monostor hiteles hely, és királyi pénzváltó helyként működött a tatárjárás okozta pusztulásig. Az itt előkerülő leletanyag a közelmúlt magyar régészetének legnagyobb szenzációja, amely teljes mértékben felülírja az Árpád korról, annak fejlettségéről és szinte elképzelhetetlen gazdagságáról vallott korábbi tudásunkat. Bemutatja azt a Szent László halálát követő százötven békeévet, amelyről háborúk, csaták hiányában viszonylag kevés információnk maradt fenn.

A friss leletanyag, a különlegesen gazdag Árpád-kori, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó templomi élet bemutatását célzó projekt célja a látogatóközpont emelésével a monostor és a háromhajós bazilika valamint a kapcsolódó védművek, malom, halastó, plébánia templom és település stb. teljes körű rekonstrukciójával (a régészeti kutatás által talált tárgyakkal együtt), a működő kolostor életét, valamint az azt körülvevő települést tevőlegesen bemutató átélhető élmény formájában. A projekt keretében megjelenik a vezérlő fejedelmek honfoglaláskori ásatásokból is beazonosított aranyszőrű csikója az akhal teke. A bugaci látványosság, a már korábban létrejött Bugac brand erősítése, a kiemelten látogatott területen újabb látnivaló és bővített szolgáltatás csokor nyújtása.

A fejlesztés keretében Bugacon szükséges továbbá az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődést kiváltó Kurultáj, és Ősök napja rendezvény eddig spontán növő helyszínének átgondolt végleges kialakítása élő, élhető „régészeti park” keretében. Magyar őstörténet bemutatása, honfoglaló őseink életmódjának, és anyagi kultúrájának bemutatása, jurtatelep kialakítása, Árpád kori földvár bemutatása épületekkel, bentlakókkal, a kapcsolódó kézművesség bemutatása (vaskohászat, bronzöntés, fegyverkovácsolás, használati tárgyak készítése, kézművesség bemutatása)

Ehhez kapcsolódóan, harcművészeti és sportközpont kialakítása történik meg. A területen lovasíjász és íjász gyakorló és bemutatópálya is kiépülne lelátókkal, kiszolgáló épületekkel, raktárakkal. Az istállókban az őshonos lófajták mellett honfoglaló őseink aranyszőrű paripáját, az akhal tekini lovat is megismerhetnék a látogatók, amelyet a honfoglaláskori lovas temetkezésekből genetikailag beazonosítottak a kutatók.

A Kiskunsági Nemzeti Park Bugac környéki turisztikai látnivalóinak elhasznált elemeit szükséges felújítani, valamint korszerű elemekkel kiegészíteni. Ennek keretében istálló, szálláshely túralovasok számára, kézműves foglalkoztatók, mellékhelyiségek, játszótér, kisállat símogató, tanösvény kerül megépítésre, amely a monostor, valamint a régészeti park attrakcióit is jól kiegészíti.

Hosszú távú cél a Kecskemét - Bugac összekötésére épült kisvasút újraindítása, melynek egyik állomása Bugac Aranymonostora (Péter monostor). A felújításra szoruló, kis autentikus vasútállomások helyretételét követően könnyen újra működésbe állhatnak a turisztikai szolgáltatást erősítő vonatjáratok. Az állomásépületek a turisztikai szolgáltatások helyszínévé (étterem, cukrászda, stb.) válnak.

Bugaci projekt, az egymásra épülő és egymást erősítő projektelemei megvalósulásuk esetén az ország legerősebb Árpád kort bemutató turisztikai elemévé válik. A térség gazdaságának élénkítését segíti elő a komplex, a helyi gazdasági szereplőket bevonó fejlesztési koncepció. A korábbi beruházások, turisztikai vonzerők mára elavultak, a látogatószám a tizedére esett vissza nem számítva a Kurultáj rendezvényt, amelynek koncentrált hatását a helyszín kialakításával szét lehet húzni, folyamatossá lehet tenni. A projekt megvalósításával egy unikális, és rendkívül erőteljes turisztikai attrakció jön létre, amely több tekintetben is hozzájárul Magyarország imázsához, a nemzettudat formálásához, valamint a környezettudatosság fejlesztéséhez, a múlt és a jövő tiszteletéhez.

A térség gazdaságának élénkítését segíti elő a komplex, a helyi gazdasági szereplőket bevonó fejlesztési koncepció. A korábbi beruházások, turisztikai vonzerők mára elavultak, a látogatószám a tizedére esett vissza nem számítva a Kurultáj rendezvényt, amelynek koncentrált hatását a helyszín kialakításával szét lehet húzni, folyamatossá lehet tenni. A projekt megvalósításával egy unikális, és rendkívül erőteljes turisztikai attrakció jön létre, A projekt megvalósításával a turisztikai szolgáltatások rendkívül széles, és sokoldalú palettája jön létre. Kialakításra illetve felújításra kerülnek, szálláshelyek többféle kategóriában, parkoló, látogató fogadóközpont létesül. Biciklis turisták, valamint lakóautók fogadására alkalmas szolgáltatások épülnek ki. Vendéglátóhelyek kialakítása, felújítása történik, ajándékboltok létesülnek. Mellékhelyiségek, pelenkázók létesülnek. A szolgáltatások kialakítása akadálymentesen történik.

A projekt összköltsége: 6,5 mrd forint

A kiemelt projekt fenntarthatóságának, valamint a térség turisztakai gazdasági fejlődésének elengedhetetlen feltétele a Kecskemét-Kiskunmajsa kisvasút újraindítása.

Hozzászólás

  1. Kedves Ágota! Engedélyét kérem ezt a cikket feltenni a honlapunkra! Mindenki nagyon kíváncsi a projektre. Köszönöm!

    Tisztelettel (és csodálattal):

    Kerekes L. Z.

  2. Dobó Ágota szerint:

    Kedves Kerekes László!
    Természetesen feltehetik a honlapra a cikket.
    üdvözlöm
    Dobó Ágota

  3. Strenner Anita szerint:

    Üdvözlöm Kedves Ágota,
    Szakdolgozatomhoz szeretném felhasználni ezt az írását, amennyiben jóváhagyja.
    Köszönettel

Megjegyzés