2006. augusztus havi archívum

Fertőd-Eszterháza, Esterházy kastély komolyzenei koncertjei 2007

2006. augusztus 15. kedd

Fertőd-Eszterháza, Esterházy kastély komolyzenei koncertjei 2007. N47.6211262. E16.8691726.

2006. augusztus 15. kedd

A 2007-es évben is szeretettel várja a Műemlékek Állami Gondnoksága Eszterházán a komolyzene kedvelőit. Tekintse meg programjainkat.

Magyar Művészetért díjjal tüntették ki az Eszterházán folyó művészetpártoló tevékenységet

2006. augusztus 15. kedd

“Azért adjuk át most tisztelettel a Bartók Béla emlékére készült herendi szobrot, mert szeretnénk emlékeztetni arra, hogyan emelte Bartók a világ színe elé a magyar népzene kincseit, és hogyan tette naggyá a magyar zenét a XX. században az egész világon. S most azok előtt tisztelgünk, akik méltó hordozói Bartók szellemi örökségének”. “Őszinte, szívből jövő megbecsüléssel a magyar művészetek alkotói, rajongói és támogatói iránt” írja a méltatásban a Magyar Művészetért Díj kuratóriuma.
A legnagyobb hazai szakmai művészeti díjat vehette át július 29-én Eszterháza, és rajta keresztül a Műemlékek Állami Gondnoksága Eszterháza felvirágoztatásáért dolgozó csapata. A magas rangú szakmai díj, amellyel a magyar művészet nagyjait és híres mecénásait tüntetik ki megerősíti, hogy az ott folyó revitalizációs munkát, a MÁG művészeti mecenaturáját a civil társadalom, és a művészeti világ méltóképpen elismeri.

A 2006. évi rendkívüli sikert arató zenei programot a tehetséges fiatal karmester-zeneigazgató Rácz Márton szervezte.

A másik Haydn

2006. augusztus 14. hétfő

Eszterháza újból zenei történelmet írt. Az Esterházy hercegi szölgálatban majd harminc évig Eszterházán élt és alkotó Joseph Haydn öt évvel fiatalabb öccsének Michael Haydnnak állított emléket a hétvegi koncertsorozat. Az Országos Széchényi Könyvtár zeneműtárában őrzött és a legutóbbi időkig kutatatlan Esterházy zenei gyűjtemény részét képező Michael Haydn hagyaték feldolgozását a zeneszerző halálának 200-ik évfordulójára készülve a Műemlékek Állami Gondnoksága 2005-ben kezdte meg fiatal tehetséges zeneművészek, Gyöngyösi Levente zeneszerző, Rácz Márton és Vashegyi György karmesterek segítségével. A munka első eredménye került bemutatásra a hétvégi koncerteken. A művek többségét megírásuk óta nem, Magyarországon pedig még sohasem adták elő. A produkciókat a közönség szünni nem akaró tapsviharral jutalmazta. A koncerteket a Bartók rádió rögzítette.

A Magyar Csoda, a múltból épülő jövő. Népi Építészeti Konferencia Hódmezővásárhely 2005

2006. augusztus 14. hétfő

Hazánk földjét itt a kelet és nyugat találkozásánál a tudomány önálló névvel illeti. A Hungaricum területén együtt található kelet és nyugat állat, és növényvilága. Megkapó harmóniában él itt együtt a táj a természettel, az épített örökség a szellemivel.

Tovább »