2005. szeptember havi archívum

Kápolnakoncertek Eszterházán

2005. szeptember 3. szombat

Szeptember 17-én, szombaton este 20 órakor koncertre kerül sor az Esterházy kastély Európa Nostra díjat nyert gyönyörű kápolnájában. A csodálatos akusztikájú térben J. Haydn és gyermekkorának bécsi egyházzenéje csendül föl Fux, Caldara, Thuma, Werner művei nyomán. A műveket a Cesky Krumlovi barokk színház zenekarának szólistái adják elő korhű hangszereken Ondrej Macek vezetésével.
Tovább »

Elnöki látogatás Eszterházán

2005. szeptember 3. szombat

A Magyar Köztársaság Elnöke, Sólyom László és felesége, Erzsébet asszony magánlátogatást tett a fertődi Esterházy kastélyban. A látogatás során szó került a kastélyegyüttesben folyó munkákról, Eszterháza kulturális kincseinek újraélesztéséről. Az elnöki párt minden eszterházai történés érdekelte, különösen a szellemi rehabilitációval összefüggő kérdések. Megcsodálták a megújult díszudvart, végigjárták a kastélymúzeumot, közte a nyáron megnyílt Cziráky Margit lakosztály termeit is.
Megnézték a restaurált Európa Nostra díjat nyert kápolnát, és a marionett színházban folyó kutatást, régészeti ásatást. A vendégkönyvünkbe az alábbi bejegyzés került:
“Örülünk a kastély újjászületésének, ami a magyar múlt egy nemes darabjának szellemét is újra jelenvalóvá és megélhetővé teszi.
2005 augusztus 27.
Sólyom László
Sólyom Erzsébet”
Távozásukkor már biztos voltam benne, hogy Eszterháza erős támogatót talált az elnöki pár személyében. Jó volt velük lenni.