‘Nincs kategorizálva’ kategória archívum

Néhány megjelenés, riport, film, stb

2019. január 9. szerda

https://youtu.be/2uGspeV3uFE

https://youtu.be/6Ghs-aD1yXk

https://youtu.be/wY4VQpMgX_s

https://youtu.be/D-Can3uTUWA

https://youtu.be/Y863cHsk8xc

https://youtu.be/gmU6uibulxQ

http://epa.oszk.hu/03400/03482/00026/pdf/EPA03482_aracs_2013_3_095-097.pdf

http://www.lakaskultura.hu/felujitas/led-izzok-az-esterhazy-kastely-barokk-termeiben-5885/

https://youtu.be/8NRYR8MLAkA

https://youtu.be/IRIcT6lmeHk

https://youtu.be/PUJraOAEmiM

https://youtu.be/dMEMkGyjnJA

http://fertod.hu/hir_96.html

http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/euprojekt_rendezveny/eszterhaza_koezep_europai_kulturalis_koezpont/

http://www.majk.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/ahol-az-imak-meghallgatasra-talalnak?mode=1

https://bethlengabor.eu/kiemelt-tamogatok/maganszemely/

https://www.parlament.hu/documents/static/biz39/bizjkv39/IFB/A353/1312161.pdf

https://archeologia.hu/content/archeologia/215/dobo-agota.pdf

http://www.papiruszportal.hu/site/?f=2&p=22&n=13422

http://www.lezsaksandor.hu/index.php?id=felepitenek-az-arpad-kori-aranymonostort

https://hir.ma/kult/az-esterhazy-birtok-es-a-kozepkori-foldvar-is-megujulhat-ozoran/401520

http://szinhaz.hu/2013/05/30/ujjaepitettek_a_marionettszinhazat_eszterhazan

http://kulturpart.blog.hu/2008/12/02/reneszansz_high-tech_a_magyar_kozepkorbol

http://www.eszterhaza.hu/hirek/lezarult-a-felujtas-elso-uteme-eszterhazan

http://www.vmmi.org/index.php?ShowObject=kronologiak&id=19

http://www.nefmi.gov.hu/kultura/kincs-ami-van/halvanyterrakotta-alom

http://m.mult-kor.hu/20100907_reneszansz_konyhat_rekonstrualtak_az_ozorai_varban

http://magyarno.com/elkeszultek-az-ozorai-var-es-reneszansz-falu-kiviteli-tervei/

https://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/helyere_kerult_a_szokokut_szoborcsoportja_/1188348/

http://epa.oszk.hu/03400/03482/00029/pdf/EPA03482_aracs_2014_2_110-115.pdf

https://youtu.be/h4HS1Jn-I2M

Amikor egy dolog a helyén van

2013. augusztus 30. péntek

2013 augusztus 22-e Eszterháza marionettszínház. Az Ensemble Hartig Helena Kazárová rendezésében Haydnt és Gluck-ot adott elő. Mintha a színház falai fölismerték volna a barokk zenét, régi barátként üdvözölték és nagy szeretettel adták át nekünk. Minden térnek megvan a maga  hangja és az a hangtömeg ami a leginkább sajátja, amitől a leginkább képes megmutatni a nagyszerűségét. Hát ez a hangverseny olyan volt. Haydn zenekari árkában ülő Cesky krumlovi zenészek kiválóan játszottak, de nem ez volt a legfőbb értéke ennek a koncertnek, hanem a harmónia, az összhang ,a báj, ami a barokk balettet bemutató táncosok mozdulataiból, az énekesek hangjából, barokk gesztusaiból áradt. Ez az opera éneklés és balett utolsó korszaka, amikor még nem feszül az ín, nem gyötrődnek az izmok és a csontok, a hangszálakat nem kényszerítik ember felettire. Az emberi test mozdulatainak és hangjának természetes sajátja jelent meg a produkcióban igen nagy mesterségbeli tudással, hozzáillő zenekari kísérettel és a színház örült neki.

Átadás előtt Eszterháza marionettszínháza

2013. március 16. szombat

Befejeződött a legendás eszterházai marionettszínház felújítása, ahol Fényes Miklós korában ember méretű bábokkal játszottak. A nagyszerű akusztikájú terem már az idei évadban több mint negyven koncertet fogad be. A külsejében eredeti barokk formáját visszanyert épület belső kialakítása a mai kor igényeinek megfelelően készült el, de architektúrája felidézi legfényesebb korszakát. Haydn zenekarának helyet adó zenekari árok eredeti formájában került felújításra, a grottákban barokk szobrok kapnak helyet, a falakat faragott aranyozott falikarok, az előcsarnokot pompás barokk csillár díszíti. Az elhelyezésre kerülő festmények, kárpitok a valaha volt tündérvilágot idézik úgy hogy tökéletes összhangban vannak az alkalmazott korszerű építészeti eszközökkel. A tervező Molnár Csaba DLA ezért a munkájáért Ybl Miklós díjban részesült. marionett-belso

Egy ország hallgat

2012. május 9. szerda

majk-legifoto

Megkezdődött a majki kamalduli remeteség helyreállításának első üteme. A remeteség a Vértes csodálatos természeti környezetében, egy varázslatos tó mellett fekszik. A legtöbben ennyit látnak benne, egy különleges építésű kuriózumot. Pedig Majk története ennél sokkal megindítóbb.

Tovább »

Előszó Bakay Kornél : Somogyvár, Szent Egyed-monostor című könyvéhez

2011. október 11. kedd

Ad lectorem

Harminc év munkájának nagyszerű eredményét tartja kezében a Tisztelt Olvasó. Már pusztán a lapokat végigpörgetve is megérezzük az elvégzett roppant feladat súlyát.

Minden, ami remekbe szabott, elgyönyörködtet. Így van ezzel a könyvvel is. Ha van megfelelő mérce, a kiválóság és a hitványság is jobban látszik. Ez a könyv mértéket ad. Megjelenése után nem lehet már akármilyen módon dokumentálni. A fiatal régészek számára minden bizonnyal alapkönyvként szolgál majd, hogyan, miként kell számot adni az elvégzett munkáról. Ma, amikor arról hallunk, hogyan bánunk a kiásott leletekkel, hogy feldolgozatlanok, rendezetlenek, igazi öröm kézbe venni ezt a könyvet. Ha gondatlan kezek szét is szórnak kiásott dokumentumokat, ez a könyv méltó emléket állít a hajdan volt időknek, Szent Lászlónak, a Lovagkirálynak és világraszóló művének. Annak az embernek, aki egész népét maga mögé tudta állítani, és akinek zászlaja alatt majd egy évezreden át honfitársaink milliói védték ezt a földet. Tovább »

A marionettszínház új szenzációja

2011. június 29. szerda

egy jellegzetes barokk díszletrendszer

egy jellegzetes barokk díszletrendszer

A régészeti ásatás során újabb szenzációs leletek kerültek elő Eszterháza  marionett színházában. A színpadtér alatti terület, amely a tizenkilencedik századi magtárrá történt átalakítás miatt korábban hozzáférhetetlen volt, most a fafödémek eltávolítása után kutathatóvá vált a régészek számára. A feltöltésben megtalálták a színpadi díszleteket működtető két nagyméretű kötéldob helyét. Előkerültek a gépészetet tartó nagyméretű gerendák is, továbbá a feltöltésből facsigák, amelyekből a kötélzet méretére is következtetni lehet.  A leletek, melyeknek értékelése most folyik egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a marionettszínház barokk színpadgépészettel rendelkezett. Arra egyenlőre nem derült fény, hogy ez a színpaddíszleteket működtető rendszer  a marionettszínházi korszakhoz tartozott, vagy a későbbi operaházzá történő átépítés része, amikor a szemben lévő operaház leégése és az új nagyoperaház fölépítése közötti időben néhány évig a barokk operákat  a marionettszínházban adták elő. A barokk színpadtechnika legfényesebb korszaka egybeesik a nagy vitorlás hajókéval, hiszen a bonyolult vitorlázatot-kötélzetet, és  a barokk színházak színpadtechnikáját működtető gépészeti rendszert egyaránt a kor kiváló hadmérnökei tervezték.

A feltöltésből előkerült szatírfej

A feltöltésből előkerült szatírfej

Megújul Eszterháza régi-új attrakciója a Marionett színház

2011. március 12. szombat

Elkészültek a Marionett színház szerkezeti munkái. A másfél évszázadon át magtárként funkcionáló, és ennek megfelelően durván átalakított épület mára visszakapta szépséges barokk arányait. A párkányokat az eredeti szintre visszabontották, újjáépítették a barokk fedélszéket, a nyílásokat ahol kellett újraboltozták. A magtárszerkezet kibontásával hozzáférhető lett a régészek számára a belső tér, amelyben a majd egy méteres feltöltés rejti a színház valamikori díszítéseinek jelentős részét, a festett sásokat utánzó stukkókat, a vizes grották kagylóit, csigáit, a csillárok darabjait. A belső térben már korábban feltárták a zenekari árkot, ahol Haydn mester, a szimfónia és vonósnégyes megteremtője vezényelte világhírű zenekarát. A végső helyreállítás a projekt második ütemében valósul meg, és 2012 nyarára készül el, hogy mint valamikor, újra ámulatba ejtse a világot.

eszterhaza-001

Marcipántorta és selyemcukor

2011. február 10. csütörtök

Ez a két szó az ami leginkább eszünkbe jut, ha meglátjuk Eszterháza felújított nyári ebédlőjét a kastély földszintjén.  A több hónapos óvatos tisztítási munkák során a restaurátorok megszabadították a falakat és a terem díszítéseit a több mint két évszázados kosztól és a többnyire szakszerűtlen sosem volt enciánkék átkenésektől.  Az aprólékos, embert próbáló türelmet igénylő, gyakran igen fáradságos munka eredményeként milliméterről milliméterre tűnt elő a vastag rétegek alól Esterházy Fényes Miklós által megálmodott hűsölő terem finom rózsaszíne és tojáshéj sárgája, a füzérek  sás zöldje a rózsa koszorúk finom áttetsző pirosa. A mennyezet sarkaiban gyümölcs és zöldségkosarak pompáznak, a pilaszterek fénye a legfinomabb kínai hernyóselymet idézi.  Több mint kétszáz évnek kellett eltelni ahhoz, hogy a valamikor a kastélyon dolgozó barokk festők és stukkátorok méltó utódra leljenek.

eszterháza nyári ebédlője

Magyarország arca

2011. január 13. csütörtök

A gödöllői EU sajtóközpontban, ahol a soros Elnökség sajtótájékoztatói is zajlanak  a magyar épített örökség legszebb emlékei fogadják a politika, a gazdasági élet, és a kultúra nemzetközi képviselőit. A dekoráció a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, a Budapesti Műszaki Egyetem Rajzi Tanszéke, és a Külügyminisztérium együttműködésével készült el. A bemutatóban szereplő emlékek végigkísérik Magyarország ezeréves történelmét.

l1110873

Ruttkay Kálmán is elment

2010. október 22. péntek

Engem nem tanított, így szellemének nagyságát csak onnan gondolom, hogy drága Ágnesnek egy életen át párja volt, na meg onnan, hogy fiam egyszer azzal jött haza az egyetemről, hogy Kálmán minden bizonnyal egy földönkívüli, mert akárhol, akármikor történt valami a világban Ő biztosan ott volt, mert honnan tudna egyébként mindent. Nagyszerű humorát viszont jól ismertem. Egyik telefonhívásom alkalmával “Jaj drága Kálmán! De örülök , hogy hallom a hangját, hogy van?”, kedves, ironikus hangján csak annyit mondott: “maga a feleségemet keresi”.  Ágnessel két kalandornőnek titulált bennünket, amikor Szlovákiában utána eredtünk egy régóta keresett Zrínyi Ilonához kötődő Madonna képnek. Tudására szerény, aranyos, kedves, vendégszerető embernek ismertem. Valójában csak 88 évig élt a Földön. Drága Kálmán Isten Vele.