Marcipántorta és selyemcukor

Ez a két szó az ami leginkább eszünkbe jut, ha meglátjuk Eszterháza felújított nyári ebédlőjét a kastély földszintjén.  A több hónapos óvatos tisztítási munkák során a restaurátorok megszabadították a falakat és a terem díszítéseit a több mint két évszázados kosztól és a többnyire szakszerűtlen sosem volt enciánkék átkenésektől.  Az aprólékos, embert próbáló türelmet igénylő, gyakran igen fáradságos munka eredményeként milliméterről milliméterre tűnt elő a vastag rétegek alól Esterházy Fényes Miklós által megálmodott hűsölő terem finom rózsaszíne és tojáshéj sárgája, a füzérek  sás zöldje a rózsa koszorúk finom áttetsző pirosa. A mennyezet sarkaiban gyümölcs és zöldségkosarak pompáznak, a pilaszterek fénye a legfinomabb kínai hernyóselymet idézi.  Több mint kétszáz évnek kellett eltelni ahhoz, hogy a valamikor a kastélyon dolgozó barokk festők és stukkátorok méltó utódra leljenek.

eszterháza nyári ebédlője

Megjegyzés