Egy ország hallgat

majk-legifoto

Megkezdődött a majki kamalduli remeteség helyreállításának első üteme. A remeteség a Vértes csodálatos természeti környezetében, egy varázslatos tó mellett fekszik. A legtöbben ennyit látnak benne, egy különleges építésű kuriózumot. Pedig Majk története ennél sokkal megindítóbb.

II.Rákóczi Ferenc aki korának egyik legkiemelkedőbb államférfija volt, a  szabadságharc bukása után Franciaországba, XIV. Lajos, a Napkirály udvarába menekült. A király halála után kiköltözött a Párizs melletti Groboisba, egy kamalduli kolostorba. Három évig élte itt a remetékéhez közelítő szigorú életet, miközben folyamatos levelezésben állt, és többször is találkozott a kort formáló politikusokkal abban a reményben, hogy a hazájának az európai rendezési folyamatokban minél jobb pozíciót próbáljon elérni. Többek között az orosz cárral is. Az Emlékiratok című művén kívül számos írás született a kolostor magányában. Végrendeletében szívét a Grobois-i kolostorra hagyta.

Itthon a megtorlások után épült fel  a majki kolostor Eszterházi Antal, Rákóczi dunántúli generálisának elkobzott birtokán. Az adományozók a Rákóczihoz hű dunántúli családok voltak, mintegy emléket állítva a vezérlő fejedelemnek. Mikor már minden elveszett, az ország kivérzett, a magyar lélek egyetlen lehetősége az ellenállásra a hallgatás maradt. Egy ország hallgatott együtt a néma remetékkel.

Grobois ma már nem létezik. A forradalom elsöpörte a kolostor  épületeit is. De Yerres francia lakossága (ahol ma a kolostor területe fekszik) minden év szeptemberének utolsó hétvégéjén Rákóczira, ahogy ők nevezik, a Szabadság Szentjére emlékezik misével, ünnepségekkel, szoboravatással. A mellszobor faragott szíve alatt a felírat így szól “Nagyságos fejedelem legyen akaratod szerint“.

Az elkövetkező évek felújításaival megpróbálunk a majki kolostor eredeti építési szándéka szerint méltó emléket állítani a Szabadság Szentjének.

Megjegyzés