2005. június havi archívum

Ahogy sohasem látjuk (Eszterháza felülnézetben)

2005. június 16. csütörtök

Tovább »

Eszterháza operaháza

2005. június 12. vasárnap

Ma a revitalizáció legnagyobb kérdése, hogy kell-e Eszterházának barokk operaház? Egy biztos, Eszterháza az operával válik teljes egész önmagává. Fényes Miklós operaháza a maga korában a világ legjobbja volt, messze maga mögé utasítva a fennmaradt barokk operaházak bármelyikét, beleértve akár Bayreuth-ot is.
Tovább »

Mit mesél a marionett színház- épületkutatás 2005

2005. június 10. péntek

Eszterházán a kastélyépülettől különállóan a világon szinte páratlan módon két színház is felépült. A barokk kert keleti oldalán a marionett színház és vele szemben az operaház. A marionett színház magtárrá átalakítva ma is áll, az operaházat azonban mivel kialakítása miatt minden más funkcióra alkalmatlan volt a tizenkilencedik század második felében lebontották. Az együttest több pompás melléképület egészíti ki, így az ország egyetlen formai épségben megmaradt narancsháza, lovarda, tiszttartói kastély, a Haydn lakhelyéül is szolgáló muzsikaház, gránátosházak, stb.

Tovább »

Margit nap Eszterházán

2005. június 6. hétfő

Az Esterházy huszárok lovasbemutatójával kezdődik a június 11-ei pénteki Margit napi megemlékezés Eszterházán. A XIX-ik század forulóján a kastélyban élt Margit hercegné emlékére megrendezett ünnepséget metiszteli jelenlétével unokája, Antal herceg, az Esterházy család családfője felelesége Ursula hercegné és az ifjú herceg társaságában, valamint a család számos más tagja is.
Tovább »