2007. augusztus havi archívum

Jövő Nemzedékért Emlékdíj adományozásáról

2007. augusztus 26. vasárnap

A kincstári tulajdonban maradó kiemelt nemzeti műemlékek gondozására 1992-ben alapított Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe közel ötven kastélyegyüttes, vár, egyházi-, valamint török emlék, több népi épület és nemzeti emlékhely tartozik. A valamikori mecénások utódaként a Nemzeti Gondnokság is azt tekinti legfontosabb küldetésének, hogy a rábízott emlékeket átmentse a jövő nemzedékei számára alapvetően azzal, hogy biztosítja örömteli használatukat, növeli a felelősségérzetet, a tiszteletet az emberekben a múltunk emlékei iránt, fenntartva ezzel a nemzet emlékezetét.

Ebben a felelősségteljes munkában a Nemzeti Gondnokság mellé társul szegődött több neves intézmény, szakmai szervezetek, mecénások és a média képviselői.

Az intézmény alapításának tizenötödik évfordulójára létrehozott Jövő Nemzedékért emlékdíjat, plakettet és emléklapot azoknak a személyiségeknek, intézményeknek, média képviselőinek nyújtjuk át, akik az elmúlt évek alatt munkájukkal segítették, támogatták, hírül vitték a Nemzeti Gondnokság munkáját. Az adományozott bronz emlékérmet ifj. Madarassy Walter szobrászművész készítette el.

A Kuratórium a Jövő Nemzedékért emlékdíjat adományozta:

galánthai Esterházy Antal hercegnek, az esterházy család családfőjének, az eszterházai revitalizációs projekt fővédnökeként a magyar örökség megmentése és nemzetközi népszerűsítése érdekében tett erőfeszítéseiért.

Erdős Gábor főszerkesztőnek és rajta keresztül az MTV Kultúrház műsorának a Nemzeti Gondnokság kastélyait és rendezvényeit népszerűsítő munkájáért.

Gosztonyi Miklós újságírónak és rajta keresztül a Kisalföld napilap szerkesztőségének a folyamatos és tényszerű híradásért, népszerűsítő munkáért, amellyel a Nemzeti Gondnokság tevékenységét kíséri.

Bugár Mészáros Károlynak, az Nemzeti Gondnokság megálmodójának és első igazgatójának.

Uschi Titz riporternek és rajta keresztül az ORF szerkesztőségének azért a munkáért, amelyet a magyar kultúra és Magyarország népszerűsítéséért végeztek.

Dr Baán László főigazgatónak és rajta keresztül a Szépművészeti Múzeumnak méltatva azt a példaértékű együttműködést, amely eredményeként ma számos műkincs megújulva okozhat örömet a Nemzeti Gondnokság kastélyaiba látogatóknak.

Kónya István ügyvezető igazgatónak és rajta keresztül a VELUX Magyarországnak a fertődi Esterházy kastély kápolnájának felújítása érdekében végzett mecénási tevékenységéért.

Bukovszky Balázs alapító-főszerkesztőnek, aki kiváló fotóművész kollégái közreműködésével a Szép Magyarország megalapítása óta fáradhatatlanul munkálkodik a Nemzeti Gondnokság kastélyainak, a magyar örökség népszerűsítésén.

Németh M. Árpád operatőrnek és rajta keresztül a Duna Televíziónak azért a fáradhatatlan munkáért, amelyet nemzeti múltunk még meglévő emlékeinek, az ott zajló eseményeknek, a megmentésük érdekében zajló értékmentő tevékenységek dokumentálásáért itthon és a határon túl végez.

Kovács Olivér riporternek, a Közkincs szerkesztőjének és rajta keresztül a Klub Rádiónak azért a fáradhatatlan munkáért, amellyel a Nemzeti Gondnokság értékmentő tevékenységét folyamatos, és élményszerű műsoraival népszerűsíti.

Vígné Kovács Margit igazgatónak, és rajta keresztül a Corvinus Rádiónak a Nemzeti Gondnokság kastélyainak és az ott zajló értékmentő tevékenység népszerűsítéséért.

Eszterháza, 2007 május 26.