2005. május havi archívum

Az angol beteg igazi útja

2005. május 28. szombat

Az 1895-ben Borostyánkőn (ma Berstein, Ausztria) született Almásy László, a kilenc oscar díjat nyert film főhősének ötletadó alakja afrikai útjának hiteles történetét bemutató kiállítást készít elő a Műemlékek Állami Gondnoksága a fertődi Esterházy kastélyban. Az afrikai sivatag ősi karaván útján végig autózó Almásy Lászlónak nemcsak finanszírozója volt Antal herceg édesapja, hanem ő maga személyesen is részt vett az afrikatúrán. A híres útról fennmaradt és mindeddig soha be nem mutatott relikviák, fotóanyagok, eredeti dokumentumok felhasználásával készülő kiállítás 2006 tavaszán nyílik meg.

Az előzetes tervek szerint a kiállítás megnyitóján részt vesz az Esterházy családfő mellett az angol beteg filmbeli megszemélyesítője
Ralph Fiennes is.

Budapesti Vonósok tizenegyedszer Eszterházán

2005. május 26. csütörtök

Idén tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Vonósok Kamarazenekar fémjelezte Haydn Fesztivál a fertődi Esterházy kastélyban. Júliusban két hétvégén három -három estén csendülnek fel Haydn, Schubert, Mozart és más zeneszerzők művei kiváló szólisták közreműködésével a kastély egykori zenetermében. A világhírű zenekarnak jelentős része volt Eszterháza szellemi újjászületésében, hiszen közreműködésükkel indultak meg a színvonalas újkori komolyzenei programok az ódon falak között.

Tündérmese Eszterházáról

2005. május 26. csütörtök

Egyszer volt, hol nem volt? kezdődnek szeretett meséink, hogy aztán átröpítsenek minket az Óperenciás tengeren, az Üveghegyen túl a tündérek és a sárkányok múlhatatlan világába. Ám vannak mesék, amelyekben nem kell griffmadár hátára ülve a messzeségbe indulnunk, mert azokról a helyekről szólnak, ahol élünk, s amelyeknek ködbe vesző múltja bizony tele van csodákkal és rejtelmekkel.

Tovább »

Óriáscsillár Eszterháza dísztermében

2005. május 25. szerda

A kastély felújításának megkezdése előtt tartott padlástakarítás alkalmával számtalan csillártöredék került elő romos állapotban, melyeket első látásra a legjobb szándékkal is csak megőrzendő romhalmaznak lehetett tekinteni. A szakértői vizsgálat azonban igen meglepő eredményt hozott.
A töredékek között empire, rokokó stílusú, sőt több őscsillár, köztük két gótikus ritkaság darabjai kerültek beazonosításra.

A legnagyobb felfedezés azonban egy páratlan óriáscsillár tartóvázának és 16 karjának a fellelése volt, vagyis a teljes korpusz hiánytalanul előkerült. A csilláron eredetileg méreténél fogva nagyméretű díszítések,cseppek, lándzsák, palmetták függtek megsokszorozva a 96 gyertya lobogó fényét. A kapitális darab 2,3 m széles és 2,6 m magas és a Bécsben 1780-ban alapított Lobmeyr cég készítette. Az európában is ritkaságszámbamenő csillárcsodát a látogatók őszre restaurálva újra eredeti helyén, a kastély dísztermében láthatják.