‘Minőségmenedzsment’ kategória archívum

A marionettszínház új szenzációja

2011. június 29. szerda

egy jellegzetes barokk díszletrendszer

egy jellegzetes barokk díszletrendszer

A régészeti ásatás során újabb szenzációs leletek kerültek elő Eszterháza  marionett színházában. A színpadtér alatti terület, amely a tizenkilencedik századi magtárrá történt átalakítás miatt korábban hozzáférhetetlen volt, most a fafödémek eltávolítása után kutathatóvá vált a régészek számára. A feltöltésben megtalálták a színpadi díszleteket működtető két nagyméretű kötéldob helyét. Előkerültek a gépészetet tartó nagyméretű gerendák is, továbbá a feltöltésből facsigák, amelyekből a kötélzet méretére is következtetni lehet.  A leletek, melyeknek értékelése most folyik egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a marionettszínház barokk színpadgépészettel rendelkezett. Arra egyenlőre nem derült fény, hogy ez a színpaddíszleteket működtető rendszer  a marionettszínházi korszakhoz tartozott, vagy a későbbi operaházzá történő átépítés része, amikor a szemben lévő operaház leégése és az új nagyoperaház fölépítése közötti időben néhány évig a barokk operákat  a marionettszínházban adták elő. A barokk színpadtechnika legfényesebb korszaka egybeesik a nagy vitorlás hajókéval, hiszen a bonyolult vitorlázatot-kötélzetet, és  a barokk színházak színpadtechnikáját működtető gépészeti rendszert egyaránt a kor kiváló hadmérnökei tervezték.

A feltöltésből előkerült szatírfej

A feltöltésből előkerült szatírfej

és amin dolgozunk… Klebelsberg Terv

2010. március 9. kedd

„Tegyük jobbá mindazt amit érdemes,

és amit egyébként is meg kéne tennünk”

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2006-2007 évben megalkotta működésének stratégiai alapját képező programját Országbemutató Program néven. A program vezérgondolatai a kultúra alapú társadalomfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés és munkahelyteremtés, terület- és ingatlanfejlesztés, környezetvédelem, idegenforgalmi fejlesztés a Gondnokság gondozásába tartozó nemzeti műemlékvagyon felhasználásával. Tovább »

A csodák országa

2010. február 7. vasárnap

Majk kamalduli remeteség

Majk kamalduli remeteség

Közelmúltban láttam egy riportműsort a turisztikai világkiállításról, ahol a turisztikai miniszterek ismertették országaik  2010-es újdonságait. Először magam is meglepődtem azon, hogy kivétel nélkül minden megszólaló országának természeti különlegességeit ajánlotta.  A görög ugyanúgy , mint a délafrikai, vagy akár a kanadai. A dolog nem lehet véletlen hiszen a környezetvédelem, a globális felmelegedés ma kiemelt téma minden tekintetben. A korábban már jól ismert látványosságaikat is átfogalmazták, átértékelték, a hangsúlyokat áthelyezték, és ezzel a természetet, környezetet féltő felhanggal ajánlották ki. Már maga az, hogy miniszteri szinten képviseltették magukat az országok nagyon sokat elárult. Tovább »

Meghalt Németh Gábor festőrestaurátor

2009. december 16. szerda

A nagybajszú csöndes mester nincs többé. Hosszú éveken át vigyázta az eszterházai restaurálásokat.   Tévedhetetlen érzékkel segítette a munka minden fázisát. A halk szavú, kis ember évszázadok mesterségbeli tudásának volt birtokosa. Soha nem szólt hangosan, félreállt a tolakodók elől.   Idegen volt Ő a mai harsány magamutogató világban. A legjobbak mégis tudták, hogy érdemes Őt meghallgatni. Még akkor is lejárt Eszterházára, amikor ereje legjavát már felemésztette a gyilkos kórral való küzdelem , hogy segítsen és teljesítse amit ígért. Drága Mester nyugodj békében.  Nagyon fogsz hiányozni….

20050210-12-49-17

Egy tervtanács margójára

2009. november 6. péntek

Eltelt egy teljes nap. Közel harmincan voltunk. Erre szoktuk mondani, hogy “ennyi életerős ember akár fel is építhetné….”. Nagyszerű gyakorló építészek terveit opponálták nagyszerű gyakorló építészek. Később gyakorló és nem gyakorló építészek kérdéseket tettek fel és véleményeket mondtak, leginkább abban az emelkedettségben, amit annak idején az IPARTERV-ben “gondoltam egy gondolatot”-nak neveztünk. Többször jutott eszembe Murphy bölcs mondása: használhatatlan ötlete mindenkinek van. Legvégül még haragudni is segítettek a tervezésből kimaradóknak azok, akiket ebből a célból küldtek. Szomorú nap volt, de megtettük amit tennünk kellett, bemutattuk a terveket a Tervtanácsban.

A kedvenc kulturális menedzserem Klebelsberg Kuno

2009. november 6. péntek

Amit tett, máig hat. Ilyeneket tudott mondani az 1920-as években, és komolyan is gondolta

  • kultúra alapú társadalomfejlesztés
  • élethosszig tartó tanulás
  • Tudás= versenyképesség
  • kultúra= gazdasági erő
  • legkorszerűbb módszerek elsajátítása
  • legkorszerűbb technikák alkalmazása
  • a kultúra és az oktatásügy hibás döntései a jövő generációját gyengítik
  • az ország erőssége a szürkeállománya és az alföld mezőgazdasága

Milyen várúrnak lenni?N46.7385383,E18.3863081

2008. április 30. szerda

várkastély a templommal

várkastély a templommal

Szeretné kipróbálni, hogy milyen várúrnak lenni? Ozorán, a Pipo várkastélyban megteheti. Van olyan hely Európában ahol várkulcsot kaphat a kezébe? Hát Ozorán a Pipo várban! Összkomfortos vendégszobák várják a romantikára vágyó vendégeinket reggelivel, semmivel sem összehasonlítható hangulattal.

Üdülési csekk is beváltható. (8000 ft/fő/éjszaka-tól reggelivel) Bérelhető három kétágyas és két egyágyas összkomfortos, pótágyazható

szoba. Információ: 00 36 74 498 652; 00 36 20 243 34 47; e-mail: pipovar@gmail.com

Legjobb magyar kortárs építészek kezében az épített örökség

2007. november 18. vasárnap

A Nemzeti Gondnokság Országbemutató Program néven közismertté vált revitalizációs fejlesztési tervének megvalósításában a hazai kortárs építészet legrangosabb képviselői vesznek részt.
A Nemzeti Gondnokság a rangos építészgárda közreműködésével november 26-án hétfőn 17 órakor a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában ismerteti a nagyközönséggel a folyamatban lévő projekteket. A szimpózium keretében bemutatjuk hat projekt, a Fertőd-Eszterházai, a Majk, kamanduli remeteség, a Tata, Eszterházy kastély, a Szegvár, Károlyi kastély, az Óbuda, Zichy kastély, és az Edelény kastélysziget rekostrukciós terveit. A látogatók megismerkedhetnek a tervezők, Ekler Dezső, Kálmán Ernő, Bodonyi Csaba, Hegedűs Péter, Földes László, Tornai Endre építészek munkáival, a program során felmerült gondolatokkal, problémákkal.
A program nyilvános és ingyenes és a szakmabeliek számára a részvétel két kredit pontot jelent. Jelentkezés a mellékletben szereplő meghívó szerint.

Hatalmas közönségsiker mellett nyílt meg a Pipo várkastély Ozorán

2007. július 26. csütörtök

Egy csepp Firenze Ozorán! Július 14-én hatalmas közönségsiker mellett nyitotta meg kapuit a Pipo vár Ozorán. A nyitóprogram reneszánsz táncokkal és zenével, továbbá lovagi tornával, koncertttel szórakoztatta a publikumot.

A várkastély emeletén megnyitott kiállítás, a gótikus fegyverek, páncélok különösen a fiatalabb korosztály tetszését nyerte meg.
A várkastély szolgáltatásai már most is megfelelnek az európai színvonalnak. A földszinten hangulatos, reneszánsz kávézó működik, történeti bútorokkal berendezett szálláshelyek várják a pihenni vágyókat. Az udvar igazi firenzei hangulatot áraszt.

A helységet egy 1315-ben kelt oklevél említi ,,Azara” néven, mint az Ozorai család birtokát. E család utolsó nőtagja Ozorai András egyetlen leánya Borbála, 1399-ben ment Philippo Scolarihoz, aki ezután felvette az Ozorai nevet, Zsigmond király pedig Ozora helységet és uradalmát 1406-ban az ifjú párnak adományozta.

Filippo Scolari 1416 körül építette vára egyetlen szabályos négyzet alakú, zártudvaros és egyemeletes, téglából falazott, palota jellegű lakótömbből, és egy ezt övező és ugyancsak négyzetes elrendezésű külső várfalból állott a sarkain kerek tornyokkal.
A leírt formával rendelkező vár a magyarországi középkori várak köztudatban ismert képétől meglehetősen eltérő volt, nemcsak alaprajzában, de tömegében, sőt belső elrendezésében is. Megközelítése a déli árokban falazott pilléreken átvezető hídon történt, egy, a külső falba épített és ma már teljesen elpusztult kapun keresztül. A nyugati oldalon álló templommal is híd kötötte össze. A sarkain külső tornyokkal megépített várfal és a belső épület között széles falszoros alakult ki, amely alkalmas lehetett arra, hogy benne helyezzék el azokat a gazdasági és melléképületeket, amelyek a palota jellegű főépületben nem fértek el. Ezek meglétét azonban az eddigi ásatások még nem igazolták, így nem kizárt, hogy részben egy ismeretlen elővárban, gazdasági udvarban álltak.

Maga a palota jellegű főépület megközelítően 35×35 méteres külső méretével, 17×17 méteres belső udvarával és az azon belül húzódó, átlagosan 1,8 méter széles pilléres folyosójával aligha vall várépületre, sokkal inkább a korabeli városi palotákra és azon belül is inkább az itáliaiakra, semmint a magyarországiakra.

A vár feltárt helyszínrajza jóval fejlettebb formája annak az elrendezésnek, amelyet a 14. század második felétől Nagy Lajos, majd Zsigmond király által épített és ismert szabályos alaprajzú várak: Diósgyőr, Zólyom, Végles vagy Tata központi épületei képviselnek. Azoktól alaprajzával és legfőképpen abban tér el, hogy nem négy saroktornyos megoldású, Tágas udvarát pedig mind a négy oldalon karcsú pilléreken nyugvó folyosó veszi körül.

Erre a belső udvarra az épület nyugati oldalán nyíló kapuin és az ezt követő kapualjon át lehetett bejutni. Az udvaron ismeretlen formájú kút állott. Az udvart övező épületszárnyak földszintjén egyszerűbb kiképzésű boltozott helyiségekben valószínűleg a főúri kíséret, a belső személyzet lakóhelyei, a konyha, gazdasági helyiségek lehettek. Az emelet lényegesen nagyobb belmagasságú, a feltárt csekély maradványok (zsaluhelyek, boltindítások) tanúsága szerint borda nélküli, fiókos dongaboltozatokkal fedett teremsora a főúri család lakóhelye lehetett, helyiségei között reprezentatív termekkel és az 1438-ban említett Szt. Fülöp és Borbála kápolnával.

A szabályos és feltétlenül itáliai hatást mutató alaprajz egyrészt az építtető Ozorai Pipo olasz származásával, főképpen azonban azzal magyarázható, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján feltételezhető módon tervező építészét a Pipo által Firenzéből Magyarországra hívott és itteni építkezését vezető Manetto Ammannatiniben lássuk, akiről az említett firenzei követjelentés feljegyezte, hogy 1426-ban Ozorán tartózkodott.
Az ismertetett alaprajzi kialakítással és megtalált részletekkel rekonstruált viszonylag vékony külső várfalakkal körülvett palotaépület, erkélyekkel ellátott homlokzataival és árkádos udvarával, a belső helyiségeket fedő borda nélküli donga-boltozataival és azokkal kialakított tágas terekkel valóban közelebbről egy firenzei késő-középkori palota benyomását kelti.

A palota emeleti termeiben mutatjuk be a középkori vár egyes helyiségeinek működését. Itt került elhelyezésre a hálószoba, baldahinos ággyal, és a középkori tisztálkodást bemutató kellékekkel. A fegyverteremben láthatók különféle harci eszközök, lándzsák, dárdák, hajítóbalták, a híres fekete sereg pavese pajzsai, és egy gótikus páncéllal felszerelt lovas. A felszentelt kápolna egyházi események helyszínéül szolgál. A kápolna őrzi Szent György csontereklyéjét, amelynek bemutatását a Szent György lovagrend tette lehetővé.

Itt található az uralkodói fogadószoba, az ebédlőhelyiség, egy reneszánsz szalon, és a várkastélyt a tizennyolcadik században újjáépítő Esterházy családnak emléket állító kiállítás. A háztartási működés mellett bemutatjuk a főúri vadászat elemeit, valamint a környéken valaha elejthető volt állatok, vaddisznók, medvék, szarvasok, zergék trófeáit. A fából készült loggia ma gyógynövény padlásként szolgál, emlékeztetve a valamikori várúrnő gyógyításban betöltött szerepére.

Az uralkodói fogadószobában található kivételes szépségű fehér márvány kandalló tizenkilencedik század végi másolat. Eredetijét Benedetto da Rovezzáno készítette 1495 körül a firenzei Palazzo Borgherini számára. A várkastélyban bemutatott fesmények korabeli reneszánsz másolatok, melyeket a Szépművészeti Múzeum bocsájtott rendelkezésre.

Ozorai Pipo :családi nevén Scolari Fülöp, firenzei származású magyarrá vált hadvezér. Ozorai nevét onnan kapta, hogy magyar leányt, Ozorai Borbálát vette nőül. 1387 előtt mint ifjú került Demeter esztergomi érsek udvarába, ennek halála után pedig Zsigmond király szolgálatába lépett át. Az 1403 évi felségárulás leveretésében nagy része volt s ettől kezdve gyorsan emelkedett a hivatalok lépcsőin. A király holtig tartó barátsággal és bizalommal jutalmazta hűségét. Tagja volt a Zsigmond király alapította, egyetlen magyar alapítású lovagrendnek, a sárkányos lovagrendnek. 1407-1426. években az annyira fontos temesi főispánságot bírta, úgy hogy kortársai e miatt közönségesen csak Ispán Fülöpnek nevezték; egyúttal királyi kincstartó és a királyi sókamarák igazgatója volt. Tizennyolc győztes hadjáratot vezetett a török ellen. Az ő udvarában és kíséretében vált férfivá a híres törökverő Hunyadi János. Kapy Andrással együtt őt küldötte Zsigmond király XXIII. János pápához követül s csakugyan létre is hozta a pápa és a király közt a kiegyezést. Az 1411-1412-i velencei nagy háborúban ő volt a magyar sereg vezére. Sacilénél megverte a velenceiek seregét, de Treviso ostrománál meg ő szenvedett vereséget, úgy hogy a háború színhelyét odahagyta. 1423. jókora sereggel Havasalföldre ment s ott közel Bolgárország határához a törököket keményen megverte. 1425. Dán vajda érdekében még egyszer hadat vezérelt Oláhországba, a következő évben pedig Galambócnál aratott győzelmet nagy számú török csapat fölött. Még ez év végén Lippán hunyt el. Hadi érdemeiért és főleg hűségéért különös kegyben részesült. A királyok temetkezési helyéül szolgáló székesfehérvári bazilikában helyezték örök nyugalomra.

A közel húsz éven át tartó felújítás 2002-ben fejeződött be. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2006 novemberétől indította el a tartalmi megújulást, mely a belső terek, és a kapcsolódó programok segítségével a reneszánsz lovagi várak világába varázsolja a látogatót.

Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, 1014 Budapest, Dísz tér 15. Tel/fax: 202 62 88. mag@mag.hu
Ozora Pipo Vár 7086 Ozora, Várhegy utca, tel.:74/498-652 pipovar@gmail.com

Brüsszel a Magyar Örökség című kiállítás újabb állomása

2007. március 21. szerda

A brüsszeli tartományi kultuszminiszter nyitja meg március 29-én Brüsszelben a Magyar Intézetben a Műemlékek Állami Gondnoksága Magyar Örökség című kiállítását.
A kiállítás megnyitóján fellép a fiatal, tehetséges magyar zenészekből álló Accord vonósnégyes.

A magyar kastélyokat, egyházi és népi emlékeket bemutató kiállítás siker körútjának következő állomása a brüszeli Európa Parlament lesz, ahová április második felére kapott meghívást. Az elegáns tablók anyaga lehetővé teszi, hogy a Műemlékek Állami Gondnoksága Európa számára is bemutassa azt az egész országot lefedő, nagyszabású műemlékfelújító projektet, amelyet a magyar közönség Országbemutató Program néven már megismert, és amelynek elemei ott találhatók a régiók következő évekre tervezett operatív programjai között. Nagy büszkeséggel és örömmel ismertetjük meg a külhonnal is többek között a majki remeteség, a tatai Esterházy kastély, vagy akár a fáji Fáy kastély revitalizációs projektjét.