A csodák országa

Majk kamalduli remeteség

Majk kamalduli remeteség

Közelmúltban láttam egy riportműsort a turisztikai világkiállításról, ahol a turisztikai miniszterek ismertették országaik  2010-es újdonságait. Először magam is meglepődtem azon, hogy kivétel nélkül minden megszólaló országának természeti különlegességeit ajánlotta.  A görög ugyanúgy , mint a délafrikai, vagy akár a kanadai. A dolog nem lehet véletlen hiszen a környezetvédelem, a globális felmelegedés ma kiemelt téma minden tekintetben. A korábban már jól ismert látványosságaikat is átfogalmazták, átértékelték, a hangsúlyokat áthelyezték, és ezzel a természetet, környezetet féltő felhanggal ajánlották ki. Már maga az, hogy miniszteri szinten képviseltették magukat az országok nagyon sokat elárult.

Akinek csöppnyi józan esze van, az ha már maga nem is tud kitalálni újat, legalább a többit figyeli és a trendet látva a siker érdekében megpróbálja azt követni.  Hát nekünk még ez sem sikerült. Szomorú volt látni, hogy a bécsi vásárra Magyarország néhány szállodát vitt ki, azt hiszem, hogy ebben a tekintetben egyedülállóak voltunk. Ekkora baklövést senki más nem követett el.  A magyarországi turisztikáért felelősöknek eddig még nem tűnt fel, hogy a szállodák ma már senkit nem érdekelnek.  Nincs köztük verseny, hiszen mind ugyanazt tudja, ugyanazt ajánlja. Három-négy vagy öt csillagot teljesen azonos szolgáltatással, akárhol is vannak. Valóban vannak már három-négy és ötcsillagos szállodáink. Na és?

Azokról a dolgokról amelyekben valóban egyedülállók vagyunk persze nem esik szó. Szinte soha. Pedig Magyarország ha jobban megnézzük a csodák országa. Telis tele vagyunk vizekkel, nemzeti parkokkal, tájvédelmi körzetekkel, világörökségi helyszínekkel, európai természeti védettségű területekkel, termőföldjeink vastagsága többszöröse az európai országokénak.   Rajtunk keresztül vonulnak vadlulak, darvak százezrei és pihennek meg tavainkon, erdeink tele vannak őzekkel, szarvasokkal és egyéb állatokkal, az európai parlagi sas populáció 40%-a nálunk él. És miért? Mert Magyarország ökológiai állapota egészen kivételesen jó.  Ugyanígy nem esik szó a népi építészetünkről, a tájházainkról, a néptáncunkról, a népzenénkről, a népviseleteinkről, amelyek  a világon egyedülálló kincset jelentenek. Csodálatos szépségű tájaink vannak, kedves barátságos emberekkel és egyébként is itthon vagyunk. Biztonságban. Itt nem kapjuk el a madárinfluenzát, meg a kerge marha kórt, meg a csuda tudja még mit. Ha bármi problémánk támad meg tudjuk értetni magunkat. A gyermekek egy jó része megjárta már a külföldet, látta Firenzében Dante sírját, de nem tudja hol temették el Szent Lászlót. Pedig nincsen nagyon messze, csak Fonyódnál dél felé kell fordulni, és alig huszonöt kilométerre ott van Somogyváron a kupa várhegyen Koppány herceg várában a lovagkirály nyughelye.

Megyek az úton, és az út melletti óriásplakáton a török tengerpart jön szembe velem.  Csalogat, hogy utazzak oda, költsem ott a pénzemet, töltsem meg a jó törökök zsebét. Aztán jönnek a horvátok, meg a többiek és mind mind csalogatnak. Hallgatom az Infórádiót, ahol csodás távolkeleti, meg a csuda tudja még milyen külföldi utazásokat reklámoznak, és a partner aki ebben a műsorban együttműködik na vajon kicsoda? Hát természetesen a Magyar Turizmus Zrt. Ott kampányol a külföldi utazások mellett. Hát ez biztosan nincs rendben.  És nem látok mást, senki nem mondja, hogy ne menjetek külföldre hiszen itthon sokkal jobb nektek, az igazi csodák itthon vannak. Itt költsétek el a pénzeteket, hiszen itthon olcsóbban és jobban, biztonságban pihenhettek, és milyen jó azoknak is akiknél a pénzetek ott marad. Meggyőződésem, hogy a  Nyaralj itthon programot nemzeti stratégiává kellene  emelni. Minden ország nagy energiát fektet bele, hogy az állampolgárait otthon tartsa, hiszen nagyon nem mindegy hogy a nyaralásra szánt milliárdok hol fogynak el. Nem olyan régen elindult egy ilyen kampány aztán elfogyott, kifulladt.  Na és persze a vezetőknek példát kéne mutatni. Ja és a turisztikáért felelős vezetőknek érteni kéne szakmájukhoz.

Dég kastélypark

Dég kastélypark

békákra vadászó gólyák

békákra vadászó gólyák

Eszterháza felülről

Eszterháza felülről

boronaház Pityerszeren

boronaház Pityerszeren

Megjegyzés