2009. október havi archívum

Szeretne az Esterházy herceg szomszédja lenni? Látogasson el Eszterházára!

2009. október 25. vasárnap

Fertődön az Esterházy kastélyban a herceg Esterházy Antal Őfőméltósága lakosztályának szomszédságában történeti bútorokkal berendezett exkluzív lakosztályok bérelhetők.  A lakosztályok egy illetve két hálószobával, szalonnal mellékhelyiségekkel rendelkeznek. Az ott töltött éjszakát a kivételes minőségű ágynemű miatt sem fogja sohasem elfelejteni. Üdülési csekk beváltható. Reggeli rendelhető.  Tel.:0036 99 537 640, e-mail: eszterhaza@t-online.hu

img_0932k_mg_0923k

Mivel várja majd 2010 nyarán Eszterháza az odalátogatókat?

2009. október 24. szombat

Megkezdődött a lépcsőház helyreállítása.  A restaurátorok letisztították a Fényes Miklós korabeli falakat és feltárult a majd száz éve eltüntetett csodálatos, barokk kerti pavilon hangulatát idéző festés.  A vakolatba a korabeli mesterek márványport kevertek, amitől a felület porcelánszerűvé vált. A restaurált lépcsőházat eredetei pompájában már jövő nyáron megcsodálhatják az Eszterházára látogatók.

A lépcsőházban feltárt virágfűzérek

A lépcsőházban feltárt virágfűzérek

Közép-Európa legnagyobb sáncárka Somogyváron

2009. október 24. szombat

somogyvar-2009-aug-008

az átvágott sánc keleti oldala

Közép-Európa legnagyobb dupla sáncárkát találta meg Somogyváron a kupa várhegyen Dr Bakay Kornél régész professzor.  A sáncárok valamikor Koppány herceg várát védte és nyitva volt abban az időben is amikor Szent László apátságot épített a várhegyen, sőt a régészeti leletek tanúsága szerint még az 1400-as években is.  A dupla sáncárok nagyobbik árkának mélysége 30-12 méterig változik, a kisebbé 12-7 méter között.  Az idei nyári második átvágással megállapítható lett a dupla sánc geometriája, amely a nagyméretű platót teljes keresztmetszetében kettészelte, elválasztva egymástól a hercegi székhelyet és az árpádkori települést. A tervek szerint a közeljövőben megtörténik a sáncok teljes régészeti feltárása és helyreállítása.