Fertőd-Eszterháza, Esterházy-kastély, Haydneum revitalizációs projektjének állásáról

A Műemlékek Állami Gondnoksága 2001-ben kormányhatározat alapján vette a kastélyegyüttest vagyonkezelésbe a teljes fizikai és szellemi rehabilitáció elvégzésének feladatával.

A kutatási, előkészítési munkák 2002 májusában kezdődtek meg, a pénzügyi források megnyitásával a rekonstrukció folyamata felgyorsult. A két év együttes beruházási kerete közel egymilliárd forint volt.

2003 nyarán indult be a kivitelezés, aminek eredményeképpen a 2004-es őszi fesztiválra megújult a díszudvar ( a főépületen a tetőcsere teljes egészében, külső közművek teljes cseréje, díszudvari homlokzat teljes felújítása, kovácsoltvasak, faragott kőelemek teljekörű restaurálása, nyílászárók cseréje, a díszvilágítás kiépítése, a kastély mintegy egyharmad területén a központi fűtés kiépítése, az együttes területén a szennyvízcsatorna kiépítése, amely a szomszédos önkormányzati épületek rákötésének lehetőségét is biztosítja, díszudvar előkészítése a tavaszi ültetésre, stb). Ezzel a vendégfogadás szempontjából legkritikusabb részen az első és nagyon látványos lendülettel túljutottunk. A rekonstrukciós munkák alatt a kastély folyamatosan fogadta a látogatókat. A látogatószám az európai és országos tendenciákkal ellentétben nem csökkent.


Elkészült a díszudvar pompás díszkivilágítása is, amelyben az odalátogatók este 10 óráig szabadon gyönyörködhetnek sétatérnek használva a varázslatos belső kertet.

A nagyrekonstrukcióval párhuzamosan készülnek a szolgáltatás színvonalát jelentősen emelő beruházások és olyan történések, amelyek a kastély ?élhetőbbé? tételét segítik. Ezek közé tartozik a rokokó kávézó, és teaszalon, ahol az ideérkezők felüdülhetnek, megkóstolhatják az Eszterházára gyártott (Fertőd-1, a kastélyegyüttes területén kitermesztett és világbajnokságot nyert feketeribizlit tartalmazó) különleges édességeket. Az együttes többi részén is folynak állagfenntartó karbantartási munkák (pl. tiszttartói ház, un. ipartelep, stb.)

Folyamatosan vásároljuk vissza az Eszterházáról elszármazott berendezési tárgyakat, tartozékokat, amelyek restaurálás után a múzeumot gazdagítják. Közel 50 db a kastélyban fellelt romos történeti bútor restaurálása történt meg. A télikert felújításával újabb 250 fős rendezvényi terem áll a vendégek szolgálatára a mellette kialakított kiállítási térrel együtt, amely Esterházy galéria néven igen változatos méretű kiállításokat képes majd fogadni.

Jelentősen fejlesztettük és korszerűsítettük az együttes biztonsági rendszerét. A belső hálózat fejlesztésével együtt kialakításra került a külső térfigyelő rendszer a kastély körül és a franciaparkban, amely a lési pihenőerdő bejárati útjait is biztosítja.

A kert rekonstrukció előrehaladása, az állék megnyesése már előrevetíti a barokk park élményét. A látogatók egyre inkább afféle szabadtéri szalonként használják. Megnyestük a három fő alle-t és esténként az észak-déli tengelyében ott látszik az idén díszvilágítást kapott fertőszentmiklósi templom. Több mint 10 hektár elhanyagolt, gazos parkterület került megtisztításra. A munkát az elmúlt időszakban több alkalommal nemzetközi szakértők, kertoktatásban résztvevő professzorok is megtekintették és elismerésüket tolmácsolták.

A közelmúltban újraszentelt kápolna ismét szakrális célokat szolgálhat. Egy magánalapítvány közreműködésével történt felújítása Európa Nostra díjat kapott. Keresztelőknek, esküvőknek szolgál majd helyszínül.

Eszterháza megőrzésén kívül múlhatatlan feladatunk a szellemi örökség megismertetése és továbbadása. Mint minden dolog, a műemlékek is csak annyi értéket hordoznak magukban, amennyi beépül belőle az emberek tudatába. Ezt szem előtt tartva alakítjuk ki Eszterháza arculatát és programjait, figyelembe véve a turizmus szakembereitől, az önkormányzattól kapott jelzéseket, tudomásul véve, hogy a matrix világában versenyzünk.

Bizton állítható, hogy ma az itt zajló szellemi, fizikai revitalizáció a kultusztárca legsikeresebb futó projektje. Hatalmas hazai és nemzetközi érdeklődés kíséri. A médiában hetente megjelenik Eszterháza, az osztrák televízió több riportot készített, de megfordult a kastélyban a német közszolgálati tv is, ami a francia tv számára készített közös filmet a felújításról. A japán közszolgálati tv is készített egyenes adást Eszterházáról.

A kastélyban zajló fesztivál 2002 óta tagja az Európai Fesztiválszövetségnek. A Vonósok fesztiválja, az őszi nagy fesztivál az előzetes tervek szerint, a Ránki és barátai koncertsorozat a legfontosabb elemeit megtartva várta és a zenét szerető közönséget.

2004-ben új és egyedi arccal megjelenő Eszterháza szimfóniái programsorozat négy koncertje különösen nagy érdeklődés mellett zajlott le. A sorozat Haydn összes szimfóniáját formálja több éven áthúzódó egységes projektté az Orfeó zenekar és Vashegyi György részvételével. A sorozat nemcsak előadásmódjában, hangszerhasználatban, de néhány koncert még a terek megvilágításában is követi a barokk világot, megidézve az időutazás élményét. Különleges élménnyel gazdagodhattak tehát, akik ellátogattak Eszterházára. A közönség körében nagy sikert aratott a díszterek új világítása, amely híven idézi a barokk kor fényviszonyait. Magánlátogatáson vendégünk volt az egyik koncerten az angol nagykövet úr is egész családjával és elragadtatással nyilatkozott a koncertet körülvevő, részletekbe menő gondoskodásról, a világításról. A koncertek többségét a média felvette, illetve egyenes adásban közvetíti akár külföldre is.

A 2005-ös őszi fesztivál nyitóhangversenye Haydn Teremtés című műve, melynek bemutatására a csodálatos eszterházai park észak déli álléjának tengelyében álló fertőszentmiklósi templomban kerül sor.

Figyelembe véve a korábbi kritikákat, amelyek a nagyközönség számára népszerűbb rendezvények hiányát vetették fel, idén a csatlakozási ünnepségekre készítette el a Román Sándor vezette Experidance együttes Eszterháza első újkori táncprodukciója Tündérvilág címmel, amelynek bemutatására a kastély gyönyörűen felújított télikertjében került sor igen nagy sikerrel. Minden eddigi előadásunk teltházas volt. A fiatalos, üde, lendületes produkció csak Eszterházán látható.

A programokat színesíti, hogy a közeljövőben vendégül láthatjuk a Cesky Krumlov-i barokk operaház művészeinek egy jezsuita operáját, egy iskoladarabot, amelynek az ősbemutatója augusztus végén volt Csehországban. Külön érdekesség, hogy a női szerepeket a korabelihez hasonlóan fiúk éneklik, továbbá az, hogy az előadás színrevitelében a MÁG tudományos igazgatóhelyettesének, Dr. Bardi Teréziának e témáról írt könyve volt a rendezők segítségére.

A kastély területe kultúrtájként világörökségi terület is. Komoly együttműködés alakult ki a világörökségi terület egységes fellépését, a tevékenység összehangolását végző egyesülettel.

2005 évi terveink között szerepel a külső homlokzat rekonstrukciójának folytatása, amelynek előkészítése a kutatás és a tervezés szintjén már 2004-ben elkezdődött. A 2005-ben Eszterházára látogató közönségek számtalan látványos meglepetés várja majd. Előre kívánunk jutni a műemlék ipartelep rekonstrukciójával is, ahol előkészítés alatt áll a látvány csokoládé manufaktúra kialakítása, a tervezés, közművesítés folyamatban van). Megkezdtük továbbá a 2009-es Haydn évforduló megünneplésével kapcsolatos előkészületeket.

Az immár hagyománnyá vált Szent Miklós napi ünnepség keretében a kastély kápolnájában tartott szentmisén Galánthai hg Esterházy Antal az Esterházy család családfője a fertődi polgárok jelenlétében letette a kastélyegyüttes revitalizációs projektjét támogató fővédnöki esküt.

A fejlesztés előtt álló MÁG egyértelműen megfogalmazta saját maga és a külvilág számára is küldetésnyilatkozatát, és kollegáink ennek mentén tudásuk legjavát adva végzik munkájukat. Bárhogy is alakul, mi tesszük a dolgunkat.

Megjegyzés