Virtuális időutazás - a műemlékek népszerűsítésének új eszköze

A Műemlékek Állami Gondnoksága és BMGE-TTK Építészmérnöki Kar Rajzi Tanszéke együttműködési megállapodást kötött arra vonatkozóan, hogy a kiemelt műemlékek építészettörténeti kutatásainak eredményeit, a rekonstrukciós elképzeléseket a társadalom számára a technika csúcsteljesítményeinek segítségével bemutassa.

Az együttműködés első produkciójaként készült el teljes egészében animációs eszközökkel az Eszterháza fénykora című 20 perc időtartamú ismeretterjesztő film.

A tudományos kutatás eredményein alapuló film különlegessége, hogy ilyen típusú, műemlék feldolgozásra a számítástechnikában még sehol sem került sor, vagy legalább is nem ismert. A virtuális élmény olyan valósághű, hogy tökéletes időutazást tesz lehetővé a néző számára (pl. az operaház gyertyáinak lángja lobog, stb.). A film az eszterházai operaház rekonstrukciójával foglalkozó nemzetközi konferencián került bemutatásra 2003- ban és rendkívül nagy sikert aratott. A film alcíme egy XVIII. Századi utazó leírásából származik: ?az ÚR, a Kastély, a Színház és az Erdő, minden tetszik ezen a szép helyen, és minden tanít is egyben.?

Az operaház ma már nem létezik, mivel a XIX század végén lebontották. Az elméleti rekonstrukció tervei művészettörténészek, színház- és zenetörténész, belsőépítész közreműködésével készültek. Az Építészmérnöki Kar Rajzi Tanszékének munkatársai készítették az építészeti terveket, és tőlük származik az a kreativitás és technikai tudás, a technika kidolgozása, a gépi feldolgozás, amely a film megszületését lehetővé tette.

A film Esterházy I. Miklós herceg eszterházai ?tündérvilág?-ába kalauzolja el a nézőt. Bemutatja a kastélyegyüttes XVIII századi, legfényesebb korszakát, a pompás barokk-rokokó kastélyt, a páratlan több száz hektáros barokk parkot, az ott működő világhírű fejedelmi udvart. Ismerteti Joseph Haydn zeneszerzői tevékenységét és az Esterházy hercegek szolgálatában eltöltött közel harminc évének történéseit. A film második részében megcsodálhatjuk az operaházat, amely a hercegi udvartartás egyik gyöngyszeme volt, és amellyel a herceg méltán dicsekedhetett Európa szerte. Az operaháznak császári vendége is volt Mária Terézia személyében, akitől az utókor gyakran idézi azt a mondást, hogy ? ha jó operát akarok látni Eszterházára kell utaznom?.

A film gyönyörű szövege dr Bardi Terézia művészettörténész munkája. A magyar szöveg narrátora Gáti Oszkár színművész. A bemutatás óta elkészült a film angol, német, francia változata, melynek terjesztését a 2005 évi idegenforgalmi szezonban szeretnénk megkezdeni. A DVD változat mind a négy nyelvű változatot tartalmazza

Megjegyzés