Tündérvilág Eszterháza színpadán

Csodálatos francia parkjával, pazar épületegyüttesével, művészeti gyűjteményeivel, gazdag zenei, színházi, táncművészeti, opera- és bábopera programjával a XVIII. században Eszterháza különleges szerepet játszott az egész régió kultúrtörténetében, így a világ kulturális örökségének elidegeníthetetlen része. A napjainkban folyó revitalizáció ezt, a kastély legfényesebb korszakát, Fényes Miklós korát célozta meg, mint fizikai, mint szellemi értelemben. Eszterháza ma már UNESCO világörökségi terület és az itt zajló zenei produkciók elismeréseként ? többek között Salsburg és Bayreuth mellett - 2002 óta tagja az Európai Fesztiválszövetségnek. Eszterháza neve ma Magyarország számára az egyik legjelentősebb hívószó a művelt világban. A kastélyba látogatók száma évente meghaladja a 100 ezer főt, ezzel messze maga mögé utasítva a régióban lévő nagy osztrák vetélytársat, Kismartont-Eisenstadtot Haydn fesztiváljával együtt.

Két éves előkészítési munka után - rendkívül komoly hazai és nemzetközi média érdeklődés mellett - idén megindult a kastély főépületének és parkjának helyreállítása.

A MÁG 2003 szeptemberében megállapodást kötött a Román Sándor vezette tánctársulattal, az Experidance-el Eszterháza táncművészeti szellemi örökségének helyreállítására. Tette ezt annak érdekében is, hogy a tánc, mint a művészetek egyik rendkívül összetett, meghatározó és népszerű eleme segítse a kastély, mint a magyar kultúra egyik legjelentősebb világi helyszínének megkedveltetését a társadalom minél szélesebb rétegeivel.

A tánc fontos szerepet játszott Eszterháza életében. Rohan herceg, a francia bécsi nagykövet tiszteletére I. Miklós herceg fényes mulatságot szervezett, amelyet Bessenyei György is megörökített az Eszterházi Vigasságok című könyvében. Az ünnepség fénypontja George Noverre-nek ( akinek születésnapján ünneplik a tánc világnapját), a klasszikus balett atyjának és társulatának fellépése volt. A Versailles-hoz szokott pökhendi franciát elkápráztatta a pompás fejedelmi udvartartás, a varázslatos ünnepség.

A Román Sándor vezette tánctársulat amely időközben elnyerte az Európa Magyar Táncdíj-at, és produkcióit közel négyszázezer ember látta, ezt a varázslatos világot igyekszik megidézni Eszterháza színpadán. A megállapodás alapján Eszterházán művelődéstörténeti múltjához köthető, kulturális örökségét felelevenítő, kifejezetten ide készülő táncprodukció került bemutatásra Tündérvilág címmel. Ezzel az elnevezéssel illették annak idején a kortársak Fényes Miklós udvarát. A produkcióval a tánc, mint teljesen új és széles célcsoportokat érintő elem jelent meg a 2004 évi programok között.

A premierre a kastély 300 férőhelyes télikertjében 2004 május elsején került sor, az európai csatlakozás időpontjában, fényes tűzijátéktól kísérve. A télikert jelenleg a kastélyegyüttes legnagyobb rendezvényi tere. Időközben az is kiderült, hogy ez volt az egyetlen olyan új produkciója az országnak, amely kifejezetten a csatlakozásra készült. Reményeink szerint a közeljövőben a produkció átkerül a négyszáz főt befogadni képes marionett színházba, amelynek rekonstrukciós előkészítési munkái most folynak.

A produkciót egyenlőre kizárólag Eszterházán mutatják be. Utána pedig eszterházai produkcióként kerül át más helyszínekre, speciálisan a közös produkciókra kialakított Eszterháza produkció felirattal és hercegi koronát viselő Experidance táncfigura reklám logo-jával.
A tervezett harminc előadás során mintegy tízezer ember tekintheti meg a produkciót a helyszínen, amelyről TV felvétel is készült, és külön olyan, amelyet a kastélyban árulni lehet. A jelmezek ( amelyek különlegesen szép barokk jelmezek) és a díszletek a MÁG tulajdonát képezik, így azok kiállítási darabokká válnak majd, és részei lesznek a valamikori jelmez és díszlettár újkori anyagának. A produkció médiavisszhangja, már annak látványossága okán is nagyon jelentős, bel és külföldön egyaránt.

Az Eszterháza felé forduló hazai és nemzetközi érdeklődés, Román Sándor társulatának népszerűsége, a mindkét szervezetet jellemző minőségstratégia biztosítja a sikert.

Megjegyzés