Ismét látható a díszudvar szökőkútjának barokk szoborcsoportja

Az eszterházai díszudvar szökőkútjának szobrát még a tizennyolcadik század második felében rendelte meg Esterházy Fényes Miklós, hogy legpompásabb kastélyának udvarát díszítse vele. A bravúros faragású szobornak érdekessége, hogy körüljárva minden oldalról egyformán élvezhető, lendületes, szinte megmozdulnak a figurák. Az alakok közötti hézagok a rafinált faragási technika miatt szinte észre sem vehetők, mivel mindegyik alak kicsit ráfordul a másikra.


A követ a család tulajdonában lévő kőbányából Margitbányáról hozták. A háromalakos szoborcsoport több mint két évszázadig állta az időjárás és a visszazuhanó víz próbáját. Napjainkra állapota annyira leromlott, hogy félő volt, hogy a restaurálás sem tudja megmenteni a teljes pusztulástól. Megszületett a döntés, az általános műemléki gyakorlatnak megfelelően az eredeti szobrot védett helyen kell elhelyezni és a helyére egy pontos másolatot kell elhelyezni. Ez történt sok más, pótolhatatlanul értékes szoborral is, így a Michelangelo által faragott Dávid szoborral Firenzében.

A másolat költsége 14 millió forint volt, amelyhez a kőanyagot ugyanúgy Margitbányáról hozatták, mint korábban az eredetihez hercegi megrendelője. A másolat készítésének vezető restaurátora ifj. Madarassy Walter szobrászrestaurátor művész volt, aki a szobor mára elpusztult részleteit elkészítette. A kőfaragó munkát a kiváló zsámbéki kőfaragószobrász Király Lőrinc nyerte el, akinek keze munkáját a legszebb köztéri szobraink tucatjai dicsérik. Ő faragta többek között a Székesfehérvári Szent István szobrot és a Nemzeti Színház több szobrát. Majd két és fél évi munkával készült el a pontos másolat, amelyet mostantól eredeti szépségében a gyönyörűen felújított díszudvarban csodálhatnak meg a látogatók.

Hozzászólás

  1. szerint:

    Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy nézze meg. Akár nappal, akár este a díszvilágítással. Egyszerűen fenséges.

  2. doransky szerint:

    Találó a jelző, valóban fenséges a látvány, és ami nem elhanyagolható, hogy utoljára talán Fényes Miklós láthatta ilyen gyönyörűnek. Az utóbbi évszázadban a szobor annyira tönkrement, hogy a formai szépsége már érzékelhetetlenné vált.

  3. szerint:

    Szurkolunk a folytatásért, csak nehogy a jó magyar szokás szerint történjen itt is, hogy amint a siker elindul, valaki elirigyli. Kár volna megtörni azt a csodát, ami ma Fertődön történik. Jó néhány évvel ezelőtt jártam ott a feleségemmel, most újra odalátogatva alig hittünk a szemünknek, olyan gyönyörű.

  4. szerint:

    Sajnálom, hogy még nem láthattam Zsámbék kíváló szobrász KIRÁY LŐRINC csodálatos munkáját igazi szépségében. Munkája közben a saját műtermében volt szerencsém látni ,ahogy dolgozott,közben mesélt, milyen lesz készen.
    Megnézem !!!!! KÖSZÖNJÜK !!!!!!
    B. É.

  5. tool szerint:

    olvassa el az egesz blog, nagyon jo

Megjegyzés