Mit mesél a marionett színház- épületkutatás 2005

Eszterházán a kastélyépülettől különállóan a világon szinte páratlan módon két színház is felépült. A barokk kert keleti oldalán a marionett színház és vele szemben az operaház. A marionett színház magtárrá átalakítva ma is áll, az operaházat azonban mivel kialakítása miatt minden más funkcióra alkalmatlan volt a tizenkilencedik század második felében lebontották. Az együttest több pompás melléképület egészíti ki, így az ország egyetlen formai épségben megmaradt narancsháza, lovarda, tiszttartói kastély, a Haydn lakhelyéül is szolgáló muzsikaház, gránátosházak, stb.


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszék 2005. január óta végzi a MÁG megbízásából az egykori marionett-színház alakhű építészeti felmérését és a német ?Bauforschung?-iskola elveinek megfelelő épületkutatását. A módszer lényege, hogy egy igen részletes (M 1:20 léptékű), a helyszínen kidolgozott felmérési rajzon rögzítik az épület legapróbb részleteit, és egyúttal a meglévő állapot roncsolása nélkül elemzik az építéstörténet szempontjából fontos nyomokat ? a falszövet jellegzetességeit, repedéseket, falelválásokat, különböző korú vakolatmaradványokat, festésrétegeket. Az írott források adataival kiegészítve, és a kutatás során szükségesnek ítélt restaurátori és régészeti feltárások elvégzése után úgy tűnik, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben legalább részben lehetségessé válik az Európában egyedülálló egykori barokk bábszínház elvi rekonstrukciójának elkészítése.

A más európai országokban is korszerűnek számító de nálunk sajnos többnyire még nem alkalmazott roncsolás mentes kutatási módszer rendkívül érdekes eredményeket hozott. Megállapítható volt például, hogy a marionettszínház ma majd egy méterrel magasabb az eredeti méreténél, továbbá az is, hogy eredetileg manzard tetővel rendelkezett. A kutatók által sokat vitatott lóvontatású víztorony helyét is egyértelműen fellelte a vizsgálat.
A munkát a Műegyetem részéről Dr. Krähling János, Halmos Balázs és Fekete Csaba irányítja, a felmérésben a Műegyetem Építészmérnöki, és a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának hallgatói vesznek részt.
A kutatás befejezése a nyár folyamán várható, melynek anyagából, valamint a rekonstrukciós tervekből a közeljövőben kiállítás nyílik a kastélyban.

Megjegyzés