Országbemutató Program, Nemzeti Fejlesztési Terv II.

A Műemlékek Állami Gondnoksága legújabb projektje, az országos lefedettségű Országbemutató Program az állami tulajdonból ki nem adható, ma még megmenthető műemlékegyütteseknek teljes felújítását, bemutatását, és programokkal való ellátását vállalja fel, európai uniós szinten.

Az Országbemutató Program a kijelölt 41 műemlékegyüttest, történeti kertet és parkot, értékvédelmi koncepció alapján történő helyreállítás után olyan programokkal, nem formális oktatási tevékenységekkel látja el, amelyek elismerten kapcsolódnak az Európai Unió oktatást, munkahelyteremtést, környezetvédelmet és a térség önszervező képességének javítását elősegítő finanszírozható programjaihoz.

Az egyes tevékenységekhez kapcsolódó műemlékek az adott térség központi elemének számítanak és ismertségük alapján lehetővé teszik a kultúra alapú társadalomfejlesztést: növelik a helyi társadalom összetartó erejét és segítik a kialakult esélyegyenlőtlenségek leküzdését.

Az Országbemutató Program mintául szolgál a kulturális örökség értékmentéséhez, megismertetéséhez és fenntarthatóságához az összes többi, hazai műemléktulajdonos és kezelő számára. A Program elősegítené az idegenforgalmi kapcsolatok bővülését és a vonzáskörzetekben ? európai uniós tapasztalatok alapján ? a befektetések ugrásszerű növekedése várható.

A Program megvalósulása nagyban szolgálja országunk érdekeit a magyar történelem és kultúrtörténet megismertetésében elsősorban az itt élők, de az ide látogató külföldiek számára is.

Az Országbemutató Program összeállításban fontos szempont volt, hogy a fontosabb épített örökség fajták szerepeljenek benne: kastélyok, várak, egyházi, népi és török emlékek, valamint emlékhelyek.

Hozzászólás

  1. szerint:

    Ha ezt meg tudják valósítani, nagyot tettek ezért az országért.

  2. szerint:

    igazi stratégiai gondolkodás! Eddig nem nagyon láttunk ehhez hasonlót. Gratulálok!

    Mindegyikért szurkolok, de leginkább Jánosházáért. Ott töltöttem a gyermekkorom nyarait. Csodás volt. Az volt az én titkos lovagváram. A falubeli srácokkal naponta megostromoltuk, és rendre be is vettük.

  3. szerint:

    A lista fix, vagy lehet bővíteni? A többivel mi lesz? Azokra is vannak tervek?

Megjegyzés