Közép-Európa legnagyobb sáncárka Somogyváron

somogyvar-2009-aug-008

az átvágott sánc keleti oldala

Közép-Európa legnagyobb dupla sáncárkát találta meg Somogyváron a kupa várhegyen Dr Bakay Kornél régész professzor.  A sáncárok valamikor Koppány herceg várát védte és nyitva volt abban az időben is amikor Szent László apátságot épített a várhegyen, sőt a régészeti leletek tanúsága szerint még az 1400-as években is.  A dupla sáncárok nagyobbik árkának mélysége 30-12 méterig változik, a kisebbé 12-7 méter között.  Az idei nyári második átvágással megállapítható lett a dupla sánc geometriája, amely a nagyméretű platót teljes keresztmetszetében kettészelte, elválasztva egymástól a hercegi székhelyet és az árpádkori települést. A tervek szerint a közeljövőben megtörténik a sáncok teljes régészeti feltárása és helyreállítása.

Hozzászólás

  1. this post is very usefull thx!

  2. If you are open to having a guest blog poster please reply and let me know. I will provide you with unique content for your blog, thanks.

  3. Lyrics MOHV szerint:

    Hello, your blog is great and I like reading your articles. Even though I couldn’t agree with you at some aspects, that was interesting to learn some other POV, too! Thanks for that!

Megjegyzés