Életrekelt famatuzsálemek

A 2003-as évi kertrekonstrukciós ütem keretében a kastély mögötti nagyparter területén megtörtént a korábban formára igazított, de a háború utáni évtizedekben elhanyagolt évszázados hársfasorok visszanyesése. A gondozatlanság miatt pusztulófélben lévő famatuzsálemek, - melyek egy része még Fényes Miklós idején került telepítésre - a szakembereket is meglepő módon virulensnek bizonyultak és ágterhüktől megszabadulva fiatal növényeket is megszégyenítően hajtani kezdtek. Akik tavaly látogattak el Eszterházára és sétáltak a parkban, maguk is megcsodálhatták a nemrég még elsiratott, idős fák mutatta életerőt. A visszanyesés módszerét ? a kert tulajdonosok jól tudják - a gyümölcsöskertekben is rendre alkalmazzák a fiatalítás érdekében.

Ez év márciusában a fasorokon, még a tavaszi lombbomlás előtt megtörténik a hajtásválogatás egyrészt annak érdekében, hogy a számtalan fiatal hajtás nehogy túlterhelje, és ezzel elpusztítsa a megújult egyedeket, másrészt azért, hogy a koronaformázás az ágnövekedés során lehetővé váljon.

Rövidesen megkezdődik a fasorok közötti hiányok pótlása is. Ennek első lépcsőjeként klónvizsgálatra került sor a legrégebbi egyedeken, hogy az újonnan ültetett fiatal fák a korábbiakkal lehetőleg azonos klónt képviseljenek. A vizsgálat megállapította, hogy a több száz éves fák igen különbözőek, nem egy helyről, nem egy termesztésből származnak. Ez a szakemberek dolgát jelentősen megkönnyíti, mert a többféle egyed mai rokonait biztosan könnyebb fellelni, mint ha egyetlen fajta mai egyedeit kellene felkutatni.

A kastélypark területén márciusban egyéb favédelmi, növényszelekciós és életveszélyelhárítási munkák is folynak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye alapján. Az embernek természetes módon rossz érzése támad, ha egy fa mellett meghallja a fűrész hangját. Azonban el kell tudnunk fogadni azt a tényt, hogy a fák élőlények, és életkoruk okán, vagy környezeti hatás, szárazság, esetleg vihar, vagy akár havazás következtében megsérülnek, és elpusztulnak. Az elpusztulás tavasszal válik ténnyé, amikor is ezek a növények nem hajtanak ki és a téli kiszáradás után komoly veszélyt jelentenek a kastélyparkban tartózkodók számára. Ez nem ?egyik pillanatról a másikra? történik, de a tavaszi időszakban válik igen rövid idő alatt nyilvánvalóvá, amikor is haladéktalanul intézkedni szükséges.

Előfordulhat olyan eset is amikor az életveszély miatt a teljes kastélyparkot le kell zárnunk. Ez történt Eszterházán 2003 októberében , amikor a még lombos fákra esett nagytömegű vizes hó. Azon a szörnyű napon a kastélypark fáinak 90%-a megsérült. Ilyen esetekben külön gondot okoz a terület bejutás elleni védelme, a vendégek távoltartása. Az életveszélyelhárítási munkákat ugyanúgy, mint a fenntartási, karbantartási vagy az engedély alapján folyó kertfelújítási munkákat kiváló, kertészeti végzettséggel rendelkező szakembereink irányítják.

Megjegyzés